Yanagiba Kniv – Bäst i test 

I denna artikel finns affiliate länkar till Amazon.se. Det innebär att vi får en liten kommission på kvalificerade köp, men det påverkar inte priset för dig som kund. 

Det finns många olika knivar inom det japanska köket och yanagiba är en kniv som många kanske inte har hemma, men som används till mat som många äter. Det är nämligen en kniv designad för att skära benfri fisk, filea fisk och för att skinna fisk, det vill säga används den flitigt av sushikockar. Så i denna artikel kommer vi att lista de tre bästa Yanagiba knivarna så att du slipper gissa när det är dags att köpa en!

KAI Europe Yanagibakniv – Bästa köpet 

Med detta alternativ så får man en riktigt bra yanagiba till ett bra pris och därför är det bästa köpet i detta testet. KAI har en lång rad olika knivar på marknaden och även deras yanagibaknivar finns i olika storlekar. Vi har valt ut denna modell som har ett blad på 21 centimeter vilket vi tycker är perfekt storlek att använda hemma i köket. Modellen är elegant designad med ett polerat blad i rostfritt stål och ett svart handtag. Även loggan som är på bladet ser snygg ut och är gjord ordentligt i bladet. När det kommer till hur kniven är att använda så hittar vi inget att klaga på utan tycker att den skär väldigt effektivt och precist så man kan utan problem använda den till att göra sin egen sushi. 

Slutsats 

Det finns knivar som är betydligt dyrare som bara är lite bättre och vi tycker att KAI har levererat en riktigt bra kniv till ett bra pris här! Därför blir kniven bäst köpet. 

Totiko Yanagibakniv – Bäst i test  

Totikos yanagibakniv är på många vis ganska lik KAI, men allt med kniven känns ett snäpp vassare (pun intended) men kniven kostar även nästa fyra gånger mer. Finishen på designen är lite mer elegant och vi gillar att handtaget är i trä vilket gör den till ett snyggare alternativ om man har sina knivar hängande framme som en del av köksinredningen. Detta är även den mest precisa yanagiban vi testat och kanterna på fisken blir helt perfekt varje gång, i alla fall när man lärt sig använda kniven. Detta är en större modell som mäter hela 41 cm, i form av ett handtag på 11 och ett blad på 30 cm. 

Slutsats 

Vill man ha det bästa och mest eleganta alternativen så är Totikos alternativet man ska ha. Den kostar mer, men väger upp för det genom att vara den bästa yanagibakniven vi testat.    

Cocktail7 Yanagiba – Budgetalterantiv 

Vill man hålla lite i plånboken men ändå införskaffa en bra yanagiba så är detta alternativ från Cocktail7 potentiellt kniven för dig. Till utseendet är det en snygg kniv som känns dyrare än vad den faktiskt är. Bladet är på 21 cm och kniven skär fisk med snygga kanter utan några problem. Så varför är den så billig? Jämfört med de andra modellerna på listan så är stålet av lite lägre kvalitet och modellen kommer att slitas snabbare än de två andra modellerna på listan. Med det sagt vill vi poängtera att kniven är av högre kvalitet än många andra knivar i samma prisklass och står sig bra mot de flesta vanliga knivar. 

Slutsats

Vill man komma undan lite billigare och ändå få en bra yanagibakniv så Cocktail7 modellen för dig. 

Vad är en Yanagibakniv? 

En yanagiba är en traditionell japansk kniv som främst är designad för att skära fisk, särskilt för att göra sashimi eller sushi. Bladet är tunt, långt, rakt och är vanligtvis endast slipat på ena sidan av kniven. Det gör att eggen blir extremt vass och möjliggör väldigt exakta och rena skär. Knivarna är vanligtvis tillverkade i japanskt stål av högsta kvalitet, men kräver en viss skötsel för att de ska hålla sig vassa och skarpa över lång tid. 

Slutsats

Nu har du fått tre bra yanagibaknivar att välja på och det enda som återstår är för dig att välja ut din favorit och slå till!