Santoku kniv – Bäst i test

I denna artikel finns affiliate länkar till Amazon.se. Det innebär att vi får en liten kommission på kvalificerade köp, men det påverkar inte priset för dig som kund. 

Santoku knivar är perfekt för dig som vill ta steget och skaffa din första japanska kniv då de är allround och fungerar bra till både kött, fisk, grönsaker och frukt. Som vanligt har vi letat upp tre riktigt grymma knivar för dig att välja på och listat dem nedan. 

Shun Santoku Kniv – Bästa köpet

Shun är kända för att göra knivar av hög kvalitet, jämnt balanserade och snygga knivar. Och denna allround kökskniv är inget undantag! Med ett blad på 20 cm så är den ett perfekt alternativ för dig som vill ha en mångsidig japansk kniv i form av en santoku som kan användas till det mesta i köket. Bladet är tillverkat av Damascus stål med ett bankat ytskikt, vilket gör den lika snygg när den hänger i köket som den är effektiv när man använder den. 

Ytskiktet är dock inte bara en utseende grej, utan är även funktionellt och gör så att det du skär inte fastnar på kniven. Modellen är godkänd för diskmaskin, men vill man hålla sin japanska kniv i gott skick så länge som möjligt är det ändå rekommenderat att handdiska den, precis som med andra högkvalitativa knivar. Kniven skär väldigt precist och det är knappt att man behöver trycka alls, utan mest styra kniven när den skär genom det du ska tillaga. Även efter månader av daglig användning så märker vi inte ens att kniven är använd utan den är lika vass och ser lika bra ut som när vi fick den. 

Slutsats

Detta är en riktigt bra santoku kniv som är lika bra att använda som den är snygg när den hänger i köket. Den är av det lite tyngre slaget vilket jag personligen gillar då det ger mer stabilitet och tycker därför att detta är den bästa japanska kniven! 

Airena Santoku Kniv – Budget alternativ 

Som vanligt på våra listor så hittar man ett budgetalternativ som slår över sin prisklass. I detta fallet är det santokukniven från Airena som vi tycker är ett väldigt prisvärt alternativ för dig som är på jakt efter en santoku. När det kommer till knivens förmåga i köket är den god och vi tycker att den gör jämna fina kanter både på grönsaker och kött, men inte riktigt så bra som modellen ovan. Men den stora skillnaden mot dyrare modeller är att kniven inte kommer att vara riktigt lika långlivad då stålet inte riktigt är av samma kvalitet. 

Slutsats

Vill man inte spräcka plånboken men köpa sig en santokukniv så är detta en ganska bra kniv för väldigt lite pengar. Därför blir det den bästa budget santokun!

Kai DM0702 Santoku Kniv – Lyxalternativ  

Om du tvärt emot modellen ovan inte bryr dig om pris utan vill ha det bästa och snyggaste när du är i köket så är Kai DM0702 en ruskigt bra santoku kniv. Modellen är tillverkad i damascus stål och har 32 lager av materialet. Det är det som ger det vackra vågiga mönstret på knivbladet, men det gör även att kniven blir extremt slitstark och behöver vi ens nämna vass. Bladet är på 18 cm vilket är perfekt för en santoku som är en allround japansk kniv. 

Slutsats

Detta är en dyrare kniv och den är främst för de som vill ha det bästa och mest eleganta. Om det är du så tycker vi att detta är den absolut bästa santoku kniven vi testat! 

Vad är en santoku kniv? 

En santoku kniv är en allroundkniv som härstammar från Japan och är känd för sin mångsidighet och användbarhet i köket. Termen ”santoku” betyder bokstavligen ”tre användningar” eller ”tre dygder” på japanska, vilket avser knivens förmåga att skära, hacka och tärna. Denna kniv anses vara en av de mest användbara knivarna i det japanska köket och har blivit populär över hela världen för både professionella kockar och amatörkockar.

En santoku kniv kännetecknas vanligtvis av en rak egg och en bred, tung bladprofil. Bladet är vanligtvis mellan 5 och 7 tum långt och har en rak rygg som möter en kraftfull egg i en liten vinkel, vilket ger kniven en skarp skärpa och en förmåga att behålla sin skärpa under lång tid.

Den breda bladprofilen gör att santoku kniven kan användas för en mängd olika uppgifter i köket, inklusive skivning av kött, fisk och grönsaker, hackning av örter och grönsaker, samt tärning av ingredienser. Dess allsidighet gör att den kan ersätta flera andra knivar i köket och gör den till ett oumbärligt verktyg för effektiv matlagning.

Santoku kniven har också blivit populär på grund av dess ergonomiska och balanserade design, vilket gör den bekväm att använda under långa matlagningspass. Dessutom är dess lätta vikt och välbalanserade konstruktion perfekt för precisionsarbete och minskar risken för trötthet eller skador vid användning.

Sammanfattningsvis är en santoku kniv en mångsidig och allroundkniv som är oumbärlig i köket för alla typer av matlagning. Dess skarpa skärpa, ergonomiska design och mångsidighet gör den till ett populärt val bland både professionella kockar och amatörkockar världen över.

Vad man ska tänka på innan man köper en santoku kniv

Innan man slår till på sin första santoku är det viktigt att känna till några saker och själv ha vissa saker i åtanke för att köpet ska bli helt rätt för just dig. Därför har vi skrivit en liten köpguide för dig att läsa igenom nedan.

Materialet 

För det första är det viktigt att tänka på knivens material och kvalitet. Santoku knivar tillverkas vanligtvis av högkvalitativt rostfritt stål eller traditionellt japanskt kolstål. Båda materialen har sina fördelar och nackdelar, där rostfritt stål är mer motståndskraftigt mot fläckar och korrosion medan kolstål vanligtvis har bättre skärpa och kan behålla sin vasshet längre. Det är också viktigt att överväga konstruktionen av knivens handtag för att säkerställa ett bekvämt och säkert grepp under användning.

Storleken

Storlek är en annan viktig faktor att beakta. Santoku knivar finns i olika storlekar, vanligtvis mellan 5 och 7 tum i bladlängd. Att välja rätt storlek beror på dina personliga preferenser och behov i köket. En längre kniv kan vara mer lämplig för större skärningsuppgifter medan en kortare kniv kan vara mer manövrerbar och lättare att kontrollera för finare arbete.

Bladet 

Egenskaperna hos knivens blad är också av betydelse. De flesta santokuknivar har en rak egg med en liten lutning för att underlätta skärning och hackning. Det är viktigt att överväga bladets skärpa, hållbarhet och förmåga att hålla sig vassa även under lång tid.

Priset 

Priset är också en faktor att ha i åtanke. Santoku knivar kan variera i pris beroende på kvalitet, material och tillverkningsmetod. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet för att säkerställa att du får en kniv som är hållbar, funktionell och passar din budget.

Sammanfattningsvis är det viktigt att överväga material, storlek, egenskaper och pris när du köper en santoku kniv för att säkerställa att du väljer en som passar dina behov och preferenser i köket. Att göra noggranna överväganden innan köpet kan hjälpa dig att välja en santoku kniv som kommer att vara ett värdefullt tillskott i din köksarsenal under lång tid framöver.

Slutsats

Nu har vi presenterat tre grymma santokuknivar, berättat vad de faktiskt är och gett dig en köpguide. Så nu återstår bara för dig att välja ut den kniv som passar bäst för dig och klicka hem den!