Japansk Skärbräda – Bäst i test

I denna artikel finns affiliate länkar till Amazon.se. Det innebär att vi får en liten kommission på kvalificerade köp, men det påverkar inte priset för dig som kund. 

Om du har japanska knivar och vill ha en skärbräda som matchar så är detta artikeln för dig. Som vanligt har vi letat upp ett gäng snygga, bra och prisvärda alternativ att välja på så att du kan göra ett bra köp!

Navaris Japansk Skärbräda – Bästa köpet 

Detta är mycket mer än en vanlig skärbräda och designen är minst sagt smidig och nytänkande. Som du ser på bilden så är modellen ihålig för att man ska kunna förvara skålar med det man precis skurit upp och själva brädan går att föra fram och tillbaka så att man ska kunna montera i det medföljande rivjärnet som gör att man kan riva grönsaker rätt ner i skålen, om man skurit något så tar man bort rivjärnet och för över brädan till den sidan så öppnas ett hål så man kan föra ner grönsakerna direkt i en skål. Modellen minskar verkligen spill som gärna uppstår med vanliga skärbrädor och tack vare att modellen är i bambu är den lätt att hålla ren. På sidorna har modellen handtag för att man lätt ska kunna flytta den så den kan även användas som bricka. 

Slutsats

Detta är utan tvekan den bästa skärbrädan vi testat och vi tycker att den är ett ypperligt komplement till din japanska kniv. 

Misumoto Sakari Japansk Skärbräda – Dubbelsidig japansk skärbräda  

Även Mitsumoto är en smart skärbräda som är lite mer användbar än många mer traditionella alternativ på marknaden. Som du ser på bilden så har den en insert i rostfritt stål som är till för att man ska kunna ha den när man bakar eller gör något annat där det är fördelaktigt. Ska man skära något så vänder man bara den om och så har du en skärbräda i sydamerikanskt  päronträ som är stadigt och bra att skära mot, utan att man sliter speciellt mycket på knivarna. 

Slutsats

Detta är en smart skärbräda för dig som har behov av att ha metall på ena sidan av din skärbräda. Det är en riktigt bra modell och vi tycker att det är rätt köp om man har just detta behovet. 

Ziruma Japansk Skärbräda – Lyxalternativ

Detta är det alternativ som vi tycker är snyggast, men modellen är mer än en vanlig skärbräda, eller slaktarblock som denna stilen kallas då den är grov och designad för att vara stabil när man ska skära kött. Det som gör att modellen sticker är att ytbehandlingen bara är av naturliga material. Den är gjord med honung, linfröolja och bivax, vilket ger den snygga färgen och gör att modellen är skonsam mot dina knivar. 

Slutsats

Detta är ett grövre alternativ för dig som ofta skär upp kött. Är det vad du är ute efter så tycker vi att detta är en både väldigt bra och väldigt snygg japansk skärbräda som är ett riktigt bra köp!

Vad man ska tänka på när man köper en japansk skärbräda

Om du överväger att köpa en japansk skärbräda är det viktigt att tänka på flera faktorer för att säkerställa att du väljer rätt skärbräda för dina behov och preferenser. Japanska skärbrädor är kända för sin höga kvalitet, precision och hållbarhet, men det finns några specifika egenskaper att hålla ögonen på.

Materialet

För det första är materialvalet avgörande. Traditionellt tillverkas japanska skärbrädor av hårdved, såsom hinoki (japansk cypress), kamfer eller lönn. Dessa träslag ger en jämn och hållbar yta som är skonsam mot knivarna samtidigt som de är motståndskraftiga mot fukt och bakterier. Men på senare år har även bambu blivit ett allt mer populärt alternativ. 

Storleken

Storlek är också en viktig faktor att beakta. Japanska skärbrädor finns i olika dimensioner för att passa olika köksbehov. En mindre skärbräda kan vara idealisk för hushåll med begränsat utrymme eller för att skära mindre mängder mat, medan en större bräda kan vara mer lämplig för professionell användning eller vid matlagning för större sällskap.

Ytbehandling

Ytbehandling är en annan aspekt att överväga. Många japanska skärbrädor är behandlade med en oljning eller lackning för att förbättra deras hållbarhet och skydda träet mot vätskeskador och fläckar. Det är viktigt att se till att ytan är jämnt behandlad för att undvika ojämnheter som kan påverka knivens skärpa eller matlagningens resultat.

Priset 

Slutligen är priset en faktor att ha i åtanke. Japanska skärbrädor kan variera i pris beroende på kvalitet, material och tillverkningsmetod. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet för att säkerställa att du får en skärbräda som passar dina behov och budget.

Slutsats

Nu har du fått en hel del saker att tänka på innan du köper en japansk skärbräda och tre grymma modeller att välja på. Nu återstår bara för dig att klicka hem det alternativ som passar bäst för just dig.